Επιβιωση στο σχολειο.!!

 Μεσα στην καθημερινοτητα μας,συχνα γινομαστε μαρτυρες μιας πραξης βιας ή και συνενοχοι.Οταν οι αυτοαποκαλουμενοι ''νταηδες'' του σχολειου επιτιθονται λεκτικα σ'ενα πιο αδυναμο μαθητ,ειναι κι αυτο μια μορφη της ενδοσχολικης βιας που κρυβεται πισω απ τη σιωπη του θυματος. Γιατι βια,δεν αποκαλειται μονο η η χρηση σωματικης δυναμης αλλα και της πνευματικης ή ηθικη,με σκοπο την επιβολη καπιου ατομου σε ενα αλλο.
 Η ενδοσχολικη βι αρκετες φορες ξεκινα μεσα απο την οικογενεια του ατομο,εξ αιτιας της ελλειψης διαπαιδαγωγησης απο τους γονειςκαι την προβολη λαθος αξιω,οπως η ασεβεια προς την οποια μορφη διαφορετικοτητας.Εκτος αυτου,εαν ενα παιδι ζει με το φοβο του ξυλοδαρμου ως μεσο επιβολης στο ατομο του,αποκτα εως και ψυχολογικες διαταραχες που ''στοιχιωνουν'' και τραυματιζουν την ψυχη του.

 Η σιωπη ειναι συνηθως η απαντηση ενος συνεσταλμενου ατομου που ειναι αλλωστε και τα συχνοτερα θυματα.Το σχολειο αντι να τα προστατευει,ανεχεται τη βια κι ετσι το φαινομενο αποκτα μεγαλυτερες διαστασεις που θα μπορουσαν να αποσειχθουν και καταστροφικες.Εκτος αλλου,η ανεπαρκεια του εκπαιδευτικου αυστηματος να εκσυγχρονιστει και να οθησει στην κοινωνικοποιηση των μαθητων και στη συνεργασια μεταξυ τους,οδηγει στην τυποποιηση της γνωσης και συναμα στις βιαιες συμπεριφορες.Ακομα,ο βαθμοθηρικος χαρακτηρας της εκπαιδευσης,που οδηγει στη στειρα αποστηθιση και στον ανταγωνισμο μεταξυ,με αποτελεσμα η ευγενης αμιλλα να εκλιπει.
 Ωστοσο,η εξαρση της ενδοσχολικης βιας θα μπορουσε να απαληφθειαρχικα απ τους γονεις με τη σωστη διαπαιδαγωγιση των παιδιων τουςωστε να αποκτουν ιδανικα και οχι καταναλωτικη νοοτροπια. Εκτος αλλου,το οικογενειακο περιβαλλον οφειλει να φροντισει για την κοινωνικοποιηση του παιδιου και την αποκατασταση της επικοινωνιας μαζι του,ετσι ωστε εκεινο να μην αποπροσανατολιστει απο την προβολη των λαθως προτυπων που προσφερουν τα ΜΜΕ.
 Επειτα,οι εκπαιδευτικοι μπορουν να συμβαλουν στη ρηξη του φαινομενου μεσω ομαδικων εργασιων ή εκδηλωσεων κατα της βιας και της αποδοχης της διαφορετικοτητας.Μαλιστα,για να μην εξωθηθει η επικρατηση της τεχνοκρατικης παιδειας θα πρεπει μεν η παιδεια να παρεχει τις τεχνικες γνωσεις που θα βοηθησουν τους νεους να παρακολουθησουν τις εξελιξεις της εποχης-και του πολιτισμου,αλλα δ,ειναι απαραιτητο αυτο να συνδυαστει με μισ σωστηανθρωπιστικη παιδεια,που θα παρεχει τη δυνατοτητα της ελευθερης και ολοκληρωμενης τους προσωπικοτητας.
 Στη χωρα μας δυστυχως τα φαινομενα της ενδοσχολικης βιας ειναι ιδιαιτερα εντονα μιας και μετα απο ερευνεςκατελαβε την τεταρτη θεση αναμεσα σε 41 χωρες(!)
 Ετσι,με στοχο την  αποφυγη μιας εγκληματικης συμπεριφορας στο μελλον,το σχολειο οφειλει να εξαληψει το θλιβερο αυτο φαινομενο και να δημιουργησει ενα ''δρομο''ελπιδας για ενα καλυτερο αυριο.
Υ.Γ Εκει που καθομουν μια μερα και κοιτουσα τι ωραιο ταβανι που εχω,μου ρθε η ιδεα να αξιoποιησω τη χαρτουρα απο εκθεσεις που εγραφα με τοση αγαπη στο λυκειο,γραφοντας τες στο blog μου ετσι ωστε να βοηθησω τα παιδια του αυριο δινοντας ιδεες ή copy paste (καθαρματα :P ) Ειναι μια καλη ιδεα ειδικα για τωρα που πλησιαζουν γοργα ή πανελληνιες...
Ετσι,εγκαινιασα αυτη τη λιστα με ενα ιδιαιτερα-δυστυχως,επικαιρο θεμα.
Φιλια πολλα.!!

Σχόλια